Отново смяна в ръководството на УМБАЛ Лозенец“. Служебната министърка на здравеопазването

...
Отново смяна в ръководството на УМБАЛ Лозенец“. Служебната министърка на здравеопазването
Коментари Харесай

Здравната министърка махна директора на болница Лозенец

Отново промяна в управлението на УМБАЛ „ Лозенец “. Служебната министърка на опазването на здравето Галя Кондева освободи шефа на болничното заведение, позната и като Правителствена, д-р Христо Стоянов. Това съобщиха в четвъртък от Министерство на здравеопазването.

Мотивът е осъщественият одит в лечебното заведение, който демонстрира редица тежки нарушавания. Констатациите от инспекцията са, че болничното заведение е във влошено финансово положение, " като се следи устойчива наклонност за струпване и забележителен растеж на отговорностите в интервала на ръководство на изпълнителния шеф доктор Стоянов ". 

Стоянов беше назначен за и.д. началник на болничното заведение през януари 2022 година, когато здравна министърка е Асена Сербезова. Дотогава той беше началник на незабавно поделение и зам.-директор по здравната активност в болничното заведение.

В края на 2022 година насъбраната загуба на лечебното заведение от минали години е в размер на -39 858 000 лева Година по-късно загубата към този момент е в размер на -71 935 000 лева, а към 31 март т. година  -94 303 000 лева, показват от министерството.

Към края на 2023 година, според счетоводния баланс на лечебното заведение, отговорностите на сдружението са в общ размер на 25 841 000 лева, което е нарастване с 51,59% по отношение на миналата година. Стойността на отговорностите продължава да нараства и от началото на тази година, като в края на първото тримесечие УМБАЛ „ Лозенец “ има 28 047 000 лева задължения. Най-голям % от тях са към снабдители. Констатирано е и доста струпване на отговорности към личния състав на лечебното заведение.

В същото време изпълнителният шеф позволява разходване на „ представително разноски “ за сметка на болничното заведение в размер на 78 688,44 лева, твърдят от Министерството на здравеопазването. В хода на инспекцията е открито, че част от тези средства са разходвани за новогодишно празненство. 

За краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на УМБАЛ „ Лозенец “ е назначена доктор Олга Мицова – Масларова. Тя е експерт по вътрешни заболявания и кардиология и е част от екипа на Клиниката по кардиология и Многопрофилна клиника на УМБАЛ „ Лозенец “ от 1991 г до 2023 година В интервала от 2019 година до 2021 година е заместник-председател на Съвета на шефовете на университетската болница. От 2023 година е част от екипа експерти на ДКЦ „ Софиямед “. Д-р Мицова ще извършва длъжността шеф до осъществяване на конкурс, осведомят от министерството.

През януари т. година избухна нов скандал, само че със сюжет, звучащ доста познато - подозрения и обвинявания за източване на НЗОК с фиктивни хоспитализации. Сигналите подава д-р Добри Хазърбасанов, шеф на Клиниката по кардиология. А по-късно против него стартира напън от управлението и опит да бъде уволнен. Тогава към този момент някогашният министър на опазването на здравето доктор Христо Хинков разгласи, че назначава инспекция по случая.

На 1 февруари т. година инспекция на НЗОК установи непозволено получени от болницата над 300 хиляди лева. Управителят на НЗОК е издал Писмена покана за възобновяване на суми, получени без правно съображение в размер на 349 272.00 лева, против която лечебното заведение е възразило в законоустановения период, като преписката е изпратена в целокупност по подготвеност на Административен съд-София град.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР